Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Využití plodů růže šípkové při výrobě ovocných vín
Barnáková, Zuzana
Cieľom bakalárskej práce bolo preštudovanie dostupnej literatúry venujúcej sa ovocným vínam s dôrazom na technológiu výroby ovocných vín z ruže šípovej a látkové zloženie vín z ruže šípovej, preštudovanie legislatívnych podmienok pre uvádzanie ovocných vín na trh Slovenskej a Českej republiky s dôrazom na šípkové vína a následné zhodnotenie súčasného sortimentu šípkových vín. Ruža šípová je plod s vysokým obsahom kyseliny askorbovej a polyfenolických látok, čo sa následne prenáša do charakteru vín. Vína sú plné s dominanciou bobuľového a sušeného ovocia. Preukázateľné rozdiely v senzorických vlastnostiach vyplývajú hlavne z rukopisu vinára a teda spôsobu spracovania plodov. Legislatíva Slovenskej a Českej republiky pojednáva o ovocných vínach iba všeobecne. Vzhľadom na špecifickosť šípkových vín a hlavne rozličný spôsob spracovania vyplývajúci z nízkeho obsahu vody v plodoch je legislatívne ošetrenie výroby týchto vín nedostatočné. Ako doplnkový cieľ bakalárskej práce sme si stanovili prípravu a zhodnotenie vlastných vzoriek šípkových vín, ktoré fermentovali pri dvoch rôznych typoch kvasiniek a zistenie, či medzi nimi existuje preukázateľný rozdiel a následne ich porovnanie s vínami dostupnými na trhu. V celkovom dojme pri senzorickej analýze nebol zistený preukázateľný rozdiel medzi tými to dvoma vínami.
Senzorické hodnocení vybraných druhů ovocných vín
PRÁŠEK, Jiří
Cílem bakalářské práce bylo připravit alespoň tři druhy ovocných vín pro senzorické hodnocení a posoudit jejich přijatelnost ve vybrané skupině hodnotitelů. V průběhu přípravy byla práce obohacena o výsledky senzorického hodnocení tří ovocných vín zakoupených v tržní síti. Senzorické analýzy (pořadová preferenční zkouška a vypracování senzorického profilu) se zúčastnilo celkem 61 posuzovatelů z řad studentů, vysokoškolských pedagogů i veřejnosti ve věku od 21 do 55 let. Zjištěné výsledky ukázaly, že nejlépe hodnoceným experimentálně vyrobených vzorkem bylo ve vybrané skupině víno z plodů růže šípkové (Rosa canina). Nejhůře hodnoceným bylo víno vyrobené z plodů slivoně trnky (Prunus spinosa L.). Při posuzování komerčně vyrobených ovocných vín souvisely významné rozdíly v hodnocení senzorického profilu mezi vzorky především s individuálními chuťovými preferencemi posuzovatelů. Na hodnocení celkového dojmu posuzovaných ovocných vín se podílelo především hodnocení vůně a chuti hodnoceného vzorku vína.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.